Kerts idee
Image default
Society / Holidays

Wat te doen bij een burn out?

Het gebeurt in de moderne wereld steeds vaker; een burn out. Door de hoge werkdruk op scholen, universiteiten en in de bedrijfswereld, bezwijken steeds meer mensen onder de stress. Het aantal burn out gevallen is op een all time hoogtepunt. Maar wat moeten we eigenlijk doen als dit ons of onze omgeving overkomt?

 

Ten eerste is het belangrijk de burn out klachten te kunnen herkennen. In een vroeg stadium is het een verslechterde concentratie, constante vermoeidheid en verstoorde slaap. U zult meer dutjes willen nemen. Echter is het belangrijk te bedenken wanneer u zich vermoeid begint te voelen. Is dit in de ochtend, of in de middag? De ochtend duidt namelijk op een depressie, terwijl u bij een burn out eerder moe zult zijn in de middag. 

 

Wanneer u langere tijd door uw klachten heen blijft werken, zonder ze op te lossen, kunt u zwaardere klachten krijgen. Een slecht humeur en constante pijn, in het hoofd, de nek, de rug en de spieren. Daarnaast zult u ook ervaren dat u een korter lontje heeft. 

 

Wanneer u dan toch nog door blijft werken, zult u op uw reserves blijven teren tot deze op zijn. Uw energie en concentratie is niet oneindig en moet door ontspanning weer op kunnen laden. Als uw niet (genoeg) kunt opladen, dan zult u opbranden. Dan kunt u niks meer en zorgt het kleinste dingetje al voor een paniekaanval.

 

Wat kunt u doen als werkgever als u een medewerker met burn out heeft? Het belangrijkste is dat u het probleem van uw medewerker serieus neemt. Wanneer dit niet gebeurt, zal het de problemen alleen maar erger maken. Grijp zo vroeg mogelijk in en laat de medewerker voldoende uitzieken. Wanneer dit namelijk niet gebeurt, is diegene na korte tijd weer uitgebrand. En dat is voor niemand goed of fijn.

 

https://drie60.com