Kerts idee
Image default
Society / Holidays

Waarom zuivere lucht in huis essentieel is

Zuivere lucht is echt van essentieel belang voor bij jou in huis. Lucht kan je natuurlijk niet zien, niet voelen, niet horen, niet ruiken en niet vastpakken. Maar het is er wel degelijk in een huishouden. Het kan dan ook zomaar voorkomen dat de lucht bij jou in huis nu niet bepaald schoon of goed is. En hier moet je iets aan doen. Maar je kunt het toch wel ruiken vraag je je af? Nee dit kan niet, geur wordt veroorzaakt door kleine deeltjes die in de lucht zitten vermengd. Het is dus niet de lucht die je ruikt maar de deeltjes in deze lucht. En wat je kan horen als het stormt of waait, dat is wind. En wind is de beweging van lucht, dus niet de lucht zelf. Mensen hebben lucht nodig om te kunnen ademhalen en om te kunnen overleven, de lucht moet dus wel schoon zijn.

De samenstelling van lucht

De lucht die wij inademen is een combinatie van moleculen van diverse soorten gassen. Deze moleculen zijn zelf weer opgebouwd uit atomen. De meest bekende soort gassen waaruit lucht is opgebouwd zijn zuurstof, stikstof en waterstof. Deze stoffen zijn van essentieel belang om op aarde te kunnen overleven. Schone lucht bestaat uit onderdelen zoals 78,08% stikstof, de hoofdcomponent, en natuurlijk ook uit 20,95% zuurstof, ook essentieel voor al het leven op aarde.

De kwaliteit en gezondheid van lucht

Er kunnen problemen ontstaan voor jouw gezondheid wanneer de opbouw van de lucht (de verhouding van de stoffen en diverse gasvormen) die je inademt niet echt goed is. Het kan zo zijn dat de samenstelling van de lucht (de verhouding van de gasvormen) veranderd is. Zo kent iedereen wel het fenomeen koolstofmonoxidevergiftiging. Koolstofmonoxide komt vrij als je iets verbrandt en er niet genoeg zuurstof aanwezig is. Het gas is giftig en je kan het niet ruiken, zien of proeven. Dit gas staat ook wel bekend als de stille moordenaar in huis. Inademen van kleine hoeveelheden koolstofmonoxide zorgt voor hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid, en andere gezondheidsproblemen. Inademen van veel meer koolstofmonoxide kan zorgen voor flauwvallen, in coma belanden en in het meest extreme geval kan het zelfs overlijden tot gevolg hebben. Lucht bestaat ook uit enkele niet-gasvormige delen.

De lucht die wij inademen is een mix van vloeibare en vaste deeltjes. Het klopt dus niet dat we helemaal schone lucht inademen. Deze niet-gasvormige bestanddelen, die samen met de lucht in je lichaam komen, hebben ernstige gevolgen voor je gezondheid. De impact van deze deeltjes op het lichaam wordt veroorzaakt door verschillende parameters zoals onder andere: De persoon die ze binnen krijgt en zijn/haar gevoeligheid voor specifieke allergenen, chemische of natuurlijke stoffen, schadelijke of niet-schadelijke stoffen, etc. We zijn het gewend en vinden het niet raar dat alle afvalwater door een ingewikkeld systeem van zuiveringsstations gaat. Om vervolgens weer schoon terug te komen. Dit is ook het geval voor ons voedsel. Strenge regels zijn van toepassing op de voedingsindustrie om zo de gezondheid van de mensen te beschermen. Maar wat dan met de lucht? Precies, deze moet dus ook schoon zijn. Bekijk luchtreiniging in huis voor meer informatie.