Kerts idee
Image default
Society / Holidays

Voorbereiding van het hout verven

Je houtwerk van buiten krijgt natuurlijk erg veel te verduren. Het maakt niet uit of het hier gaat om kozijnen of houten gevelbekleding. De verschillende weersomstandigheden als wind en regen stellen al het houtwerk natuurlijk erg op de proef. Hierom is het natuurlijk nodig om je houtwerk om de zoveel tijd te onderhouden. In dit artikel zal er dan ook een stappenplan te lezen zijn hoe je je hout het beste kunt voorbereiden op het hout verven.

Het wordt aangeraden om het verf bestellen vooraf te doen, omdat het nog enige tijd kan duren voordat je verf geleverd zal worden.

Een belangrijke stap die ervoor zorgt dat je houtwerk na de onderhoudsbeurt weer een paar jaar onderhoudsvrij zal zijn is het verwijderen van oude verflagen. Vooral de verflagen die er heel slecht uitzien en/ of loskomen van de ondergrond zijn belangrijk om te verwijderen. Je kunt deze lagen verwijderen met een verfföhn en een verfkrabber. Zorg er wel voor dat je verfkrabber goed scherp is om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Je kunt een driehoekkrabber gebruiken voor hoekjes die klein en lastig bereikbaar zijn. De rest van het oppervlak kun je opschuren met schuurpapier en een kurkblok. Je kunt voor de grotere stukken een schuurmachine gebruiken. Al het schilderwerk dat er nog wel goed uitziet hoef je ook alleen maar op te schuren.

Wanneer je beschadigingen hebt in het hout moet je deze natuurlijk ook repareren. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een houtvuller, maar ook met andere houtreparatiemiddelen. Zorg er wel voor dat je de houtvuller goed laat drogen voordat je verder gaat met de volgende stappen. Ook is het nodig om de ondergrond van het oppervlak goed te ontvetten met een verfreiniger. Hierna kun je de ondergrond nog een keer opschuren en al het stof verwijderen met bijvoorbeeld een borstel en/ of een kleefdoekje. Vervolgens hoef je alleen nog alle eventuele randen af te plakken. Dit kun je doen met schilderstape. Wanneer je dit hebt gedaan kun je aan de slag gaan met de grondverf en is de voorbereiding voor het verven van je hout dus klaar!

https://www.moosefarg.nl/