Kerts idee
Image default
Society / Holidays

Klinkers: zo worden ze gemaakt

Klinkers zijn niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ze zijn echt overal, ze worden gemaakt in verschillende vormen en maten en ze worden in allerlei patronen gelegd. Wij Nederlanders zijn echt fans van klinkers, we gebruiken ze overal voor. Gebakken klinkers worden dan ook al eeuwenlang gelegd en gebakken in Nederland. Het basis bestandsdeel van gebakken klinkers is klei, iets waar wij er in ons land genoeg van hebben. In dit artikel vertel ik je meer over hoe gebakken klinkers gemaakt worden.

Klei is het hoofdbestandsdeel van klinkers, dat wordt gewonnen worden uit klei- en leemgronden in de omgeving van rivieren. Als het klei eenmaal gewonnen is, dan worden er een aantal dingen aan toe gevoegd. Bijvoorbeeld kalk, ijzeroxide en mangaan. Met behulp van deze stoffen wordt de gewenste kleur gecreëerd. Er wordt ook gemalen lava gruis aan het mengsel toegevoegd, hierdoor is de klinker in de juiste vorm te krijgen. Daarna wordt dit mengsel goed door elkaar geroerd en dan gaat het een paar maanden rijpen.

Als het mengsel van klei klaar is om gevormd te worden tot klinkers, dan zijn er drie manieren waarop dat kan gebeuren. Je kan dit met de hand doen, maar tegenwoordig gebeurt dat niet zo veel meer. Gebruikelijker is het om een mal te gebruiken voor de vorming van de klinkers. Handvormstenen hebben een onregelmatig oppervlakte, waardoor ze er wel authentiek uitzien. Klinkers uit de mal heten vormbakstenen, deze zijn dus volledig machinaal gemaakt. Zo heeft elke vormbaksteen hetzelfde formaat en hebben ze ook een glad en strak oppervlakte. Tegenwoordig vind je ook klinkers die met de strengpers zijn gemaakt.

Wanneer alle klinkers dan gevormd zijn, zijn ze nog veel te nat. Daarom gaan ze vervolgens eerst een aantal dagen de droogkamers in en daarna worden ze gebakken in de oven. Elke soort klei heeft zijn eigen ideale baktemperatuur, variërend tussen de 1000 en 1200 graden.

Klinkers zijn al eeuwenoud en hebben ook nog een hele toekomst voor de boeg. Ben jij geïnspireerd geraakt om ook gebakken klinkers kopen? Neem dan eens een kijkje op de webshop van Bricks and Stones, daar vind je een uitgebreid assortiment.

https://www.bricksandstones.nl/