Kerts idee
Image default
Society / Holidays

De geschiedenis van een veilig thuis

Al sinds het moment dat mensen in huizen begonnen te wonen, was de vraag hoe ze deze veilig konden houden. Want vanaf het moment dat mensen vast op 1 plek in een huis woonden, gingen zij eigendommen verzamelen. Barbaren die deze eigendommen wilden stelen, lagen echter op de loer. Daarom ging men hun huis bewaken. Dit deden ze door het temmen van dieren, zoals honden, zodat die hun huis bewaakten. 

 

Langzaam groeiden deze groepen woningen uit tot steden. Hier groeide de welvaart, maar ook de criminaliteit. Om dit tegen te gaan, werd een soort primitieve vorm van de politie ingesteld. Er werden regels en wetten opgesteld, en voor een lange tijd werkte dit adequaat. 

 

Tot het Romeinse rijk uit elkaar viel. Niet langer konden mensen de wetten lezen, en de samenleving ontspoorde. Om toch veilig te blijven, sloten de boeren zich aan bij edelmannen. Deze beloofden hen bescherming, in ruil voor een gedeelte van de oogst en diensten. Dit werd het hofstelsel genoemd. Dit bleef bestaan, tot de afschaffing tijdens de Franse Revolutie. 

 

Na de Franse revolutie werden huizen veilig gehouden door de politie en het leger. Hoewel, dit geldde voor de rijke mensen. De arme mensen leefden in erbarmelijke omstandigheden en waren slecht beveiligd tegen inbrekers. Ze hadden ook weinig, dus vele kon er ook niet gestolen worden. 

 

Na de wereldoorlogen begon bijna iedereen mee te genieten van de toegenomen welvaart. Hierdoor kwam er de wil het huis beter te beschermen. Door de verbeterde technologie kon dit met alarmsysteem huis, bijvoorbeeld door een Camerainstallatie. In het begin waren deze installaties nog erg primitief, maar ze ontwikkelden snel. Tegenwoordig kan je zelfs een camera in je deurbel monteren, zodat je altijd weet wie er aan de deur is, zelfs als je op een afgelegen eiland met alleen je telefoon bij de hand, zit!

 

https://www.groenewegendelft.nl/