Kerts idee
Image default
Society / Holidays

50 jaar getrouwd? Het geheim?

Mijn vrouw en ik zijn inmiddels 50 jaar getrouwd. Onze 50e huwelijksdag was een mijlpaal waarvan sommige vrienden dachten dat die nooit zou worden bereikt. Hoe ons dat geluk is? Te veel mensen trouwen, om uiteindelijk hun huwelijk de dood in te jagen. Werkt ons huwelijk?, is een van de vele vragen die worden gesteld. Koken, computers, mobiele telefoons, radio’s, televisies, elektrische tandenborstels, lichtschakelaars werken, of werken niet. Het huwelijk is geen ding. Het kan niet uit elkaar worden gehaald, mee gerommeld worden om het vervolgens weer te fixen. Het huwelijk doet in feite niets. Het is toevallig de staat waarin paren zichzelf vrijwillig plaatsen. De vraag is niet of een huwelijk werkt, maar of de twee gehuwden een klik met elkaar hebben.

50 jaar getrouwd blijf je niet door alsmaar te willen winnen

50 jaar getrouwd blijven is geen kwestie van ‘winnen’, of het hebben van het laatste woord. Dat is een verspilling van tijd en energie die je op enig moment in je leven weer graag terug zou willen hebben. Ten eerste leerde ik dat winnen, verliezen was. Als mijn winnen leidde tot het ongelukkig zijn van mijn vrouw, dan was ik aan het einde van de dag ook ongelukkig. Dat komt omdat het geluk van mijn vrouw essentieel was en is voor mij. Daarnaast heb je naast de liefde voor elkaar, ook een beetje geluk nodig. En je moet weten wanneer je dreigt te vallen, hoe je weer kunt opstaan. Je zit samen in het huwelijk. Je bent als zielsverwanten die op reis zijn. Een reis naar het ouderschap of een reis met elkaar. Als op weg bent 50 jaar getrouwd zijn, heb je een leven vol hilarische momenten en pijnlijke verliezen met elkaar gedeeld. En vele successen gekend. Samen ben je beter dan alleen. Als je samen door het leven gaat, kan geen enkele uitdaging van het leven je eronder krijgen.

Cadeau

Het is niet velen gegeven haast een leven lang met één partner door te mogen brengen. Maar áls het je dan lukt, zoals mijn vrouw en ik, dan ervaar je dat als een cadeau van het leven. Een geschenk dat uit de hemel is komen vallen. En daar hoort een cadeau bij. Een cadeau van Jilster & 50 jaar getrouwd dat een verbinding maakt tussen het verleden en het heden. Gebundeld in één prachtig boek. Meer weten? Ga dan snel naar Jilster.nl voor meer informatie.