Kerts idee
Image default
Society / Holidays

5 tips bij rietbedekking

Een nieuwbouwwoning is vaak voorzien van een pannendak. Toch zijn er zeker mogelijkheden om dit dak te transformeren voor ieder die al jaar en dag droomt te wonen onder een goudgele, rieten kap. Rietdaken ogen mooi wanneer het net hard heeft geregend en de zon er volop op schijnt! Over het algemeen maakt het verder ook niet uit in wat voor soort nieuwbouwwoning woont. Echter, de rietdekkers van rietdekkersbedrijf Van den Bergh Rietdekkers leggen uit aan welke eisen het dak minstens moet voldoen om langdurig te kunnen genieten van de metamorfose.

1. Voldoende licht en lucht

Een rietdak wordt regelmatig natgeregend, met name in het kikkerlandje waarin wij wonen. Om die reden is het van belang dat de rietenkap ook weer snel kan drogen door het water op de juiste manier af te voeren. Zonlicht en wind kunnen daar aanzienlijk aan bijdragen, waardoor de ligging van het huis van invloed is op de mogelijkheden in het leggen van een rietendak.

2. Geschikte dakconstructie

Verder is een essentieel dat er voor de dakconstructie dampdichte folie gebruikt wordt. Deze preventieve maatregel zorgt ervoor dat het riet niet aangetast wordt door bouwvocht.

3. Juiste hellingshoek

Naast voldoende licht en lucht moet het dak steil aflopen, waarbij er een voorkeur is voor een hoek van 45 graden of steiler. Op die manier kan het water namelijk eenvoudig en snel afgevoerd worden door het dak en neemt de kans op schade aan het dak af.

4. Onderhoud is key

Hoewel het voor de hand ligt, is het belangrijk om te benoemen: een rietdak moet grondig en regelmatig onderhouden worden. Een Onderhouden rieten dak verlengt namelijk de levensduur van het dak.

5. Situering van de schoorsteen

Tot slot kan de schoorsteen het proces van rietleggen beïnvloeden, omdat er vermeden moet worden dat deze dicht tegen de dakrand of -hoek gesitueerd is. Dit heeft er namelijk mee te maken dat het technisch lastig wordt met de rieten dakbedekking.

https://www.rietwerk.nl/