Kerts idee
Image default
Society / Holidays

3D printen wordt steeds groter

Het fenomeen 3D printen is al groot en wordt steeds groter. Kun je nog herinneren dat er hele dure printers waren waarmee bedrijven kleine plastic dingen konden printen? Tegenwoordig is de technologie een stuk verder en het zal nog wel eventjes blijven doorgroeien. Momenteel is het 2018 maar vorig jaar waren er veel grote projecten die succesvol waren. Deze projecten zijn wat anders dan bijvoorbeeld een lotnummer printer.

Zo werd het eind vorig jaar de 3D geprinte scheepsschroef geïntroduceerd in Rotterdam.Het is van metaal door een metaalprinter gemaakt en kan echt als schroef voor een scheep dienen. Zo kunnen er dus allerlei soorten schroeven gemaakt worden die specifiek voor een bepaald schip gebruikt kunnen worden.

Het is een doel om over een aantal jaren organen printen als normaal gezien wordt. Momenteel is het al mogelijk om zacht siliconen harten of andere organen uit te printen.  Het hart heeft van binnen precies dezelfde structuur als een echt hart. Het is een enorm grote ontwikkeling in de medische wereld. Organen printen zal het helpen van mensen die een nier, long of ander orgaan nodig hebben versnellen. Het is alleen de vraag wanneer dit normaal gaat worden.  

 

De ruimtevaart is duur. De NASA weet dit als geen ander. Het kost jaren om geld te verzamelen om bepaalde dingen te bouwen. Nu er NASA materiaal gebouwd kan worden met een 3D printer en een kabel printer is dit een grote technologische ontwikkeling. Dit zal de ruimtevaart een flinke zet in de rug geven. De Amerikaanse marine heeft afgelopen jaar een romp van een onderzeeër uit kunnen printen. Het kostte een paar weken om dit te printen. Het concept is bijna klaar wat betekent dat het nog niet onderwater is geweest. Het nadeel momenteel van 3D printen is dat het nog steeds in haar kinderschoenen staat. Hierdoor kost het printen erg veel tijd. De tijd zal het leren voordat we snel kunnen 3D printen.

http://www.kba-metronic.com/nl/