Kerts idee
Image default
Bedrijven

Sollicitatietips voor een vacature in groen

Lijkt het je leuk om in het groen te werken? Dat begrijpen we goed, want het is bijzonder leuk om in de natuur bezig te zijn. Het is in de eerste plaats zeer rustgevend en je krijgt dan tijdens het werk ook nog eens voldoende beweging. Misschien ben je al een tijdje werkzaam in het groen, maar ben je op zoek naar een andere functie. Het kan echter ook zijn dat je recentelijk bent afgestudeerd en om die reden nu je eerste stappen op de arbeidsmarkt wilt zetten. Gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijk om een vacature groen te vinden. Dit komt omdat er in Nederland veel werkgelegenheid is. Maar hoe weet je nu succesvol op een vacature groen te solliciteren? In deze tekst geven we enkele tips.

Een persoonlijke sollicitatiebrief

In de eerste plaats is het van groot belang om een persoonlijke sollicitatiebrief te schrijven. Dit brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee. In de eerste plaats laat je daarmee zien dat je authentiek bent. Veel sollicitanten gebruiken een standaard sollicitatiebrief. Ze plukken er bijvoorbeeld eentje van internet of ze gebruiken dezelfde sollicitatiebrief voor verschillende vacatures. Het is ook wel enigszins begrijpelijk, want het kost tijd om een persoonlijke sollicitatiebrief te schrijven. Het punt is echter dat je sneller wordt aangenomen met een persoonlijke sollicitatiebrief. Daarmee laat je namelijk zien dat je er echt voor gaat. Vooral de eerste alinea is bijzonder belangrijk. Deze wordt namelijk aandachtig gelezen en op basis van die alinea heb je de mogelijkheid om jezelf te profileren.

 

Maak een goede eerste indruk

Wanneer je een goede brief hebt geschreven, dan is de kans relatief groot dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit is namelijk de tweede stap van de sollicitatieprocedure. Veel sollicitanten vinden dit een bijzonder spannend moment en dat is ook wel enigszins te begrijpen. We raden je aan om een goede eerste indruk te maken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het lastig is om een eerste indruk weg te werken.

Wees authentiek

Veel mensen proberen het beste van zichzelf naar voren te halen in het sollicitatiegesprek. Dat is ook helemaal geen slecht idee, maar tegelijkertijd moet je niet vergeten dat je een mens bent. Het is dus ook niet erg om nerveus te zijn en dit aan te geven. Je kunt ook prima je negatieve kanten naar voren brengen. Daarmee laat je zien dat je in bezit bent van voldoende zelfkennis en ook kunt reflecteren op je eigenschappen.

Slotwoorden

We hebben in deze tekst enkele belangrijke sollicitatietips gegeven. Met deze praktische tips weet jij ongetwijfeld die vacature groen binnen te slepen! We wensen je veel succes met solliciteren en besef dat er voor iedereen wel ergens werk te vinden is.