Kerts idee
Image default
Bedrijven

Papieren tassen

Als milieubewuste klant probeert u tegenwoordig herbruikbare tassen mee te nemen als u gaat winkelen. We kennen immers allemaal de beelden van de ‘plastic soep’ in de oceanen en daar wilt u niet aan bijdragen. Niettemin overkomt het ons allemaal toch nog wel eens dat we onverwacht een aanschaf doen of de tas gewoon vergeten mee te nemen bij een gepland winkelbezoek.

Op zulke momenten is het erg fijn als de betreffende ondernemer zich niet meer van dunne wegwerpzakjes bedient, maar voor een duurzamere oplossing heeft gekozen. Dit maakt dat u zich als klant niet vervelend hoeft te voelen over dat u uw eigen tas vergeten bent én uw indruk van de winkelier wordt er direct positiever door. Voor vrijwel alle kleinere producten hebben papieren tassen hierbij de voorkeur.

Voordelen papieren tassen

Uit milieuoogpunt is het grootste voordeel van papieren tassen dat deze herbruikbaar, tot wel vijf keer recyclebaar én vervolgens biologisch afbreekbaar zijn.

Als het verantwoord geproduceerde papieren zakken zijn, zijn de grondstoffen afkomstig uit bossen de goed beheerd worden en waarbij er voor elke gekapte boom minimaal één exemplaar wordt terug geplant. Dat betekent dat u met papieren zakken bijdraagt aan het terugdringen van de ontbossing die wereldwijd gaande is en indirect dus ook aan het tegengaan van de klimaatverandering.

Voor u als klant of als ondernemer is de veelzijdige inzetbaarheid van papieren zakken ook erg prettig. Er zijn zakken in alle maten en vormen verkrijgbaar, die een gewicht van tussen de twee en veertien kilo kunnen dragen.

Dat ze relatief voordelig zijn, is natuurlijk ook een pluspunt.

En papieren zakken kunnen heel gemakkelijk bedrukt worden of zelf versierd. Hierdoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan het merk van een bepaalde winkel.

Ook een ‘kale’ papieren tas kan een handelsmerk worden, met als voordeel dat de creatieve klanten deze naar eigen smaak kunnen decoreren en als unieke cadeauverpakking kunnen hergebruiken.

Nadelen papieren tassen

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook met papieren tassen. Hoewel ze best een flink gewicht kunnen dragen, zijn papieren tassen door hun materiaal kwetsbaarder voor vocht en minder sterk dan tassen van andere materialen.

Ook is de levensduur korter dan die van bijvoorbeeld katoenen of leren varianten.

Ten slotte is dit soort tassen minder goed op te bergen dan alternatieven: ze kreuken snel en moeten dus eigenlijk steeds compleet uitgevouwen bewaard worden.

Al met al hangt de geschiktheid van een papieren tas dus erg af van het soort product, gewicht en het imago dat de winkelier wil opbouwen. De reclame-waarde van een mooi-bedrukt papieren tasje kan echter moeilijk overschat worden: als u het verpakkingstasje als een cadeautje ervaart, is de kans dat u anderen op de winkel attendeert en terugkomt immers erg groot!