Kerts idee
Image default
Gezondheid

Hoe behandel je best een hernia?

Een hernia kan een pijnlijke zaak zijn. Doordat een hernia op een zenuw drukt, heeft u last van uitstralingspijn naar uw been en kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan. Uiteraard wil u zo snel mogelijk verlost worden van de pijn. In deze blog vertellen we u hoe een hernia ontstaat en welke behandeling van de hernia er mogelijk is.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, waardoor deze op een zenuw drukt. Een tussenwervelschijf is een vezelige ring met een elastische kern die tussen de wervels van de wervelkolom ligt. Doordat de kwaliteit van de tussenwervelschijf achteruit gaat, heeft de vezelige ring niet genoeg kracht meer om de elastische kern op zijn plaats te houden. Druk op de tussenwervelschijf zorgt ervoor dat de elastische kern naar buiten wordt geduwd op de zwakste plek. Deze uitpuilende kern drukt op de zenuw en veroorzaakt pijn. Dit wordt een hernia genoemd.

Behandeling van een hernia

Een hernia wordt niet per definitie met een operatie behandeld. In eerste instantie moet u rust houden en oefeningen van de fysiotherapeut doen. Deze behandeling van de hernia kan eventueel aangevuld worden met een injectie of medicijnen tegen de pijn. In 70 tot 80% van de gevallen verdwijnen op deze manier de klachten vanzelf.

Indien u na 8 tot 12 weken nog pijn ervaart, of extreme pijn of uitvalsverschijnselen heeft, wordt er overgegaan op een operatie. Uw dokter bespreekt met u welke operatietechniek het beste geschikt is voor uw hernia.

Vraag raad aan uw fysiotherapeut

Als u een hernia heeft, is het aangeraden om contact op te nemen met een chiropractie Nijmegen. De fysiotherapeut leert u de juiste lichaamshouding aan en geeft u de oefeningen die nodig zijn om te blijven bewegen met een hernia. Ook na een operatie is een fysiotherapeut een belangrijke factor. Hij of zij helpt u bij het genezingsproces van een hernia, onder andere door het verminderen van de spierspanning in de rug en het vergroten van de stabiliteit en kracht van de spieren in uw rug.