Kerts idee
Image default
Woning en Tuin

Wat doe jij met je kerstboom na kerst?

Niks zo gezellig als een mooi versierde kerstboom in huis. Na de kerst kan hij nog een paar dagen blijven staan, maar dan moet ie toch echt het huis uit. Misschien zijn de naalden ook inmiddels al flink uitgevallen. Wat doe je met de boom? Gaat ie in de tuin, wordt hij verbrand of zijn er nog meer oplossingen?

Waarom je een kerstboom niet wil verbranden

In veel dorpen en steden is het een traditie om de kerstboom te verbranden in een gezamenlijke kerstboomverbranding. Het is gezellig, zeker, maar niet zo duurzaam. Een boom en ook een kerstboom neemt CO2 in zich op en bewaart dit. Als je hem verbrandt, dan komt al het CO2 vrij. Dat is natuurlijk zonde. Maar buiten dat is hout ook een goede grondstof voor veel producten. Een kerstboom kan gerecycled worden op veel verschillende manieren. Er zijn bedrijven en instellingen die met kerstbomen leuke dingen kunnen maken. Maar ook als hij naar de vuilnisbelt gaat, worden er grondstoffen gewonnen.

Breng hem naar de vuilnis

Een afvalverwerker kan jouw kerstboom op verschillende manieren recyclen. Naalden gaan vaak naar de compost, maar het hout wordt bijvoorbeeld versnipperd. Deze snippers kunnen in tuinen gebruikt worden tegen onkruid of als pad, maar ook verder verwerkt worden naar andere producten van hout.

Via de gemeente

Je kan de boom natuurlijk naar de milieustraat brengen, dan zorgen zij ervoor dat hij goed gerecycled wordt. Veel gemeenten hebben ook een ophaalservice voor kerstbomen. Je kan ze dan op bepaalde dagen op aangegeven plekken leggen en dan haalt de gemeente ze op.

Huur een container

Je kunt ook een container huren waar je kerstboom in kan. Dat klinkt misschien gek, maar toch wordt het vaker gedaan. Tijdens het winterklaar maken van je tuin heb je veel tuinafval, als je daar een container voor hebt gehuurd, dan kan de kerstboom daarbij. Ook als je een container nodig hebt voor ander afval tijdens een verbouwing of bij opruimen. Let op: als je een puincontainer hebt, dan mag de kerstboom hier alleen in als er ook andere afvalsoorten in mogen. Check dit dus vooraf. Als het alleen voor schoon puin is, dan kan je een flinke naheffing krijgen.

Een groencontainer is qua prijs vrij voordelig omdat het 1 afvalsoort is en dus niet gesorteerd hoeft te worden en het makkelijk te verwerken is. Een kerstboom mag hierin. Als je snel, makkelijk en wanneer jij wil van je kerstboom af wil, dan is het handig om een container te huren. Deze wordt dan weer opgehaald door de afvalverwerker en die zorgt dat het goed gerecycled wordt. Een container voor 1 kerstboom is misschien wat prijzig, maar als je met de buurt samen een huurt, kan iedereen zijn kerstbomen erin gooien en betaal je elk maar een klein bedrag.

https://www.websiteoptimalisatietips.nl