Kerts idee
Image default
Hobby en vrije tijd

Optimaal staal smeden en smelten? Lees je in met de volledige informatiegids!

Staal speelt een belangrijke rol in het menselijk leven. In feite is de invloed ervan op ons leven zo groot dat het in bijna elk huishouden te vinden is. Staal in zijn oorspronkelijke vorm is echter niet nuttig voor ons. Om bruikbaar te zijn, moet het eerst een warmtebehandeling ondergaan. Er bestaan verschillende vormen van warmtebehandeling om de gewenste kwaliteiten te bereiken. Dit omvat gloeien, afschrikken, ontlaten en ook smeden met een smeedoven.

Het smeden van staal bestaat al eeuwenlang

Het smeden van staal is een van de vroegste warmtebehandelingsmethoden van staal die door de mens zijn ontdekt. Traditioneel zou een smid een smeden van staal uitvoeren met behulp van een hamer en aambeeld. Water werd ook gebruikt om te koelen om het verwarmde werkstuk te blussen.

In de moderne tijd is voor het smeden van staal geen smid meer nodig om handmatig te werken met hamer en aambeeld. Dit proces is vervangen door persen of hydraulische of perslucht-hamers. In sommige andere gevallen worden deze hamers aangedreven door stoom en soms ook door elektriciteit. Ondanks de vervanging van de handarbeid van de smid blijft het fundamentele concept van het smeden hetzelfde.

Hoe werkt het smeden van staal tegenwoordig?

Het proces bestaat uit het aanbrengen van drukspanning op het werkstuk. Dit proces verfijnt de korrelstructuur van het werkstuk en kan de korrels oriënteren in de richting van de principiële spanningen die het werkstuk tijdens het eigenlijke gebruik zal tegenkomen. Dit verhoogt de sterkte, ductiliteit en taaiheid van het stalen werkstuk.

Meer vormen beschikbaar

Het begint met een standaard billet dat opnieuw gevormd moet worden. Vroeger was het smeden beperkt tot eenvoudige vormen zoals zwaarden en messen, omdat het moeilijk was om complexe vormen nauwkeurig te produceren. Door de ontwikkelingen in de moderne smeedtechniek is het smeden van staal echter niet meer beperkt tot eenvoudige vormen. Het gebruik van moderne persen heeft het mogelijk gemaakt om complexe vormen nauwkeurig te smeden.

Het kan zowel warm als koud worden gesmeed. De temperaturen waarbij het smeedproces wordt uitgevoerd, hebben invloed op de korrelstructuur van het gesmede deel en vervolgens ook op de eigenschappen ervan. Als het smeedproces wordt uitgevoerd bij een temperatuur die hoger is dan de her-kristallisatietemperatuur, staat het bekend als het Warme type. Wordt het echter onder de her-kristallisatietemperatuur uitgevoerd, dan spreekt men van koud smeden.

Impact- en perssmeden wellicht iets voor jou?

Over het algemeen zijn er enkele verschillende soorten smeedprocessen. Twee van de meest populaire zijn impactsmeden en perssmeden. Bij het slagsmeden wordt de hamer of de belasting door middel van een slag toegepast. Dit leidt er vervolgens toe dat de vervorming in zeer korte tijd plaatsvindt. Het perssmeden daarentegen werkt langzaam omdat er continu een kracht of druk op het werkstuk wordt uitgeoefend. Het perssmeden kan zowel warm als koud worden uitgevoerd.

https://123smeden.nl/pages/smeltoven