Kerts idee
Image default
Hobby en vrije tijd

Het belang van kerstmis

De drukte van het seizoen verdoezelt soms de redenen voor de traditie van het geven van geschenken met Kerstmis. Het is echter een traditie die geworteld is in de geschiedenis. De gewoonte drukt ook een menselijke behoefte uit om dank en genegenheid te uiten. De gewoonte om midden in de winter cadeautjes te geven dateert van lang voor de geboorte van Jezus. Veel vroege culturen, zoals de Romeinen en de Noormannen, hadden winterzonnewende festivals met inbegrip van het geven van geschenken. Deze traditie van feestvieren en het geven van geschenken was een van de vele gebruiken die door het christendom werden aangenomen als een manier om deze culturen samen te voegen met de christelijke religie. De gewoonte om met Kerstmis geschenken te geven, was een natuurlijke aanvaarding van deze en andere seizoensgebonden gebruiken, zoals het ceremoniële aansteken van kaarsen, feestliederen en het houden van grote feesten.

Verschillende tradities voor het geven van kerstcadeaus

De kersttijd is een traditionele tijd voor het geven van cadeautjes. Niet iedereen geeft geschenken op dezelfde manier. In de kerstvieringen werden verschillende Europese culturele gebruiken verwerkt. Het enige dat deze vieringen gemeen hebben, zijn de verhalen van de schenker. De originele kerstversieringen waren geschenken van snoep, gebak, koekjes, appels en andere kleine cadeautjes. Kousen waren gevuld met geschenken. Na verloop van tijd verving permanent ornament de eetbare geschenken, en de kousen bleven, maar naarmate de traditie groeide, namen ook de soorten en maten van geschenken toe. In overeenstemming met de oorspronkelijke traditie van geschenken aan de boom, vonden de geschenken die te groot waren voor kousen hun weg onder de boom en migreerden de eetbare traktaties aan de boom naar de kerst-sok. Het seizoen is een traditionele tijd om cadeautjes te geven. Maar er zijn persoonlijke redenen waarom mensen kerstcadeautjes geven en aan wie. De motivaties verschillen per persoon, maar er zijn enkele gemeenschappelijke thema’s. Daarnaast geven organisaties aan hun medewerkers: kerspakketten. Dit wordt in elke branche/sector gehanteerd. 

Liefde

Deze kostbare voorwerpen toonden het respect en de eerbied die de wijzen voor de Zoon van God hadden. Christenen schenken ook geschenken aan familieleden, vrienden en behoeftigen als een manier om de Drie Wijzen te gedenken ter ere van het Christuskind. Een moderne interpretatie van de gewoonte is de erkenning dat Kerstmis de geboortedag van Jezus is. Omdat het niet mogelijk is om materiële verjaardagscadeaus aan Hem te geven, geven mensen elkaar geschenken om de dag te vieren.