Kerts idee
Image default
Onderwijs

Hoe doen je leerlingen het op het podium? Ontdek het nu!

Wie zijn jouw leerlingen op het podium?

Wil je je leerlingen de mogelijkheid geven om op een unieke en speelse manier zichzelf te tonen? Theater en circus zijn hiervoor dé ideale manieren. In theater workshops gaan ze niet alleen leren om een rol te spelen. Ze leren ook hoe theater tot stand komt. Daardoor is de betrokkenheid bij het theaterstuk veel groter. Een theaterstuk schrijven of het maken van kostuums laat evengoed zien wie ze zijn dan wanneer ze een rol uit het hoofd leren. In een circus workshop mogen ze de clown spelen, maar kunnen ze eveneens akrobatiek leren, leren jongleren of leren goochelen. Door iemand anders te spelen, leren ze heel veel over zichzelf. En als leraar of schoolverantwoordelijke leer je je kinderen op een totaal andere manier kennen.

Theater- en circusworkshops als onderdeel van je leerprogramma

Een workshop staat nooit op zichzelf. Wanneer je workshops in je school organiseert, dan koppel je deze zeer makkelijk aan de andere leervakken. In de les tekenen kun je de kinderen bijvoorbeeld decors laten ontwerpen. De muziekles is misschien een gelegenheid om opnames van toeters en tromgeroffel te maken. Je leerlingen nemen ze alvast mee naar de workshops! In de omgekeerde richting geldt het ook: wat ze in de workshops leren, nemen ze mee naar andere lessen. Een workshop akrobatie kan zeer verhelderend werken voor de turnleraar. Plots krijgen de leerlingen andere vaardigheden dan ze gewend waren. Bespreek de workshops in je lerarenvergadering en probeer ze zo goed mogelijk in het lessenpakket te integreren. Zo worden lessen én workshops nog leuker!

Het podium als plek voor creativiteit, een plek voor leermomenten

Op een podium staan is altijd spannend. Er is een publiek dat naar je kijkt, je wil het beste van jezelf geven. Kinderen die op het eerste zicht niet zo graag in de belangstelling staan, gaan toch hun uiterste best doen om te scoren. En wie weet ontdekken ze dat ze het eigenlijk toch prettig vinden? Het podium is een bijzondere plek. Het is een plek waar je iemand anders bent, en toch weer jezelf. Geef jij als schoolhoofd deze ruimte aan je leerlingen?

https://kleinkunstig.nl