Kerts idee
Image default
Society / Holidays

Belangrijke stappen bij productontwikkeling

Van een goed idee naar een innovatief product. Hoe doe je dat? Bijna alle startende ondernemers zijn continue bezig met proberen een gat in de markt te vinden met de ontwikkeling van een product of dienst. De belangrijkste aandachtspunten in het proces van productontwikkeling zijn het marktonderzoek en het bouwen van een prototype.

Wanneer een klant een probleem of behoefte ondervindt, ga jij dat proberen op te lossen met je innovatie. Bij het ontwikkelen van je nieuwe of vernieuwende product moet dit dus je uitgangspunt zijn. Met andere woorden: er wordt geen behoefte gecreëerd met je product, maar er wordt een behoefte van de klant vervuld. In dit geval biedt jouw product dus een oplossing voor het probleem en daarmee toegevoegde waarde.

Je moet natuurlijk precies weten aan welke eisen het product moet voldoen, voordat je dit nieuwe product gaat ontwikkelen. De wens en behoefte van de klant is hierbij leidend. Je kunt natuurlijk een innovatief product ontwikkelen, maar wanneer deze niet functioneel blijkt te zijn zal niemand het kopen. Zorg er daarom voor dat je de wensen van je klanten in kaart brengt, dit kun je doen door bijvoorbeeld marktonderzoek.

Wat je ook kunt doen als innovatie is een bestaand product of idee aanpassen of vernieuwen. Kijk bijvoorbeeld naar Social Deal. Zij zaten bij de start vooral in een vechtmarkt met Groupon, omdat ze beide online kortingsdeals aanbieden. De oprichters van Social Deal hebben toen besloten om de sociale componenten te benadrukken en zich anders in Nederland te positioneren.

Bij het ontwikkelen van een nieuw product heb je een goed plan en tijdschema nodig. Er zal namelijk heel planmatig te werk gegaan moeten, zodat er grip gehouden kan worden op het productie- en ontwikkelingsproces. Zorg er dus voor dat je een plan maakt voor de lange termijn, zodat je projectmatig te werk kan gaan met alle tussenstappen.

Met behulp van simulaties kun je je producten analyseren en optimaliseren tegen minimaal gewicht en/ of kosten. Ook dit kan waardevolle inzichten bieden.

https://bpo.nl/