Verse artisjokken en aardappelen worden gecombineerd in deze smakelijke gratin. Serveer met kip & jus en spruitjes met Walnoot-Citroen Vinaigrette. Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C. Smeer een gratin schaal van 1.5 liter of een andere ondiepe ovenschaal in met bakspray. Mix de parmezaanse kaas en knoflook in een kleine kom; zet opzij.
Om de artisjokken te bereiden, vult u een grote kom met koud water. Pers de citroen uit en voeg deze toe aan het water; voeg ook de citroen helften toe aan het water. Pel alle buitenste bladeren van de artisjokken weg en knip de bladeren eraf tot aan de basis, zodat de pluizige choke ofwel baard zichtbaar is. Snijd de bladeren af met een schilmesje en verwijder eventuele vezelige groene delen. Snijd de onderste halve cm van de stengel af en verwijder de taaie buitenhuid. Verwijder de choke met een mes. Snijd de steel en het hart in dunne plakjes en laat ze in het citroenwater vallen. Herhaal met de overige artisjokken.
Snijd aardappelen in plakjes van een halve cm dik (een keukenmachine doet het werk goed) en verdeel de helft ervan in de voorbereide schaal. Giet de artisjokken af, gooi de citroenhelften weg en leg ze op de aardappelen. Sprenkel 2 eetlepels citroensap, gevolgd door zout, peper en de helft van het Parmezaanse kaasmengsel over de artisjokken. Leg de resterende aardappelen erop. Giet de bouillon over de groenten en dek de schaal goed af met folie. Bak tot de aardappelen heel zacht zijn, 60 tot 75 minuten.
Meng het resterende Parmezaanse kaasmengsel met paneermeel en strooi over de aardappelen. Bak, onbedekt, tot de bovenkant goudbruin is, 10 tot 15 minuten langer. Tip Voor het maken van vers paneermeel: Snijd de korstjes af van stevig sandwichbrood. Scheur het brood in stukjes en maal het in een keukenmachine tot er grove kruimels ontstaan. Een sneetje brood maakt ongeveer 35 g kruimels. Op www.aardappelshop.nl kunt u onder andere artisjokken kopen voor dit recept. |