Kerts idee
Image default
Wijn

Waar komt primitivo Salento vandaan?

Primitivo is een geliefde druivensoort onder een breed publiek. Een van de bekendste wijnen van deze druif is de primitivo Salento. Waarom? De zwoele wijn is fruitig en kruidig. Maar dat wil niet zeggen dat het geen krachtige wijn is. De primitivo Salento heeft een volle body en bevat behoorlijk wat alcohol. Echt een wijn om zelf of met een gezelschap rustig van te genieten.

Maar waar komt deze parel vandaan? De primitivo staat bekend als een Italiaanse druivensoort. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is de Californische zinfandel precies dezelfde druif. In dit blog vertellen we je alles over de oorsprong en regio’s van de primitivo Salento.

Oorsprong van de primitivo Salento

Het begint met de oorsprong. Misschien had je het niet verwacht, maar oorspronkelijk komt de primitivo uit het prachtige Kroatië. Dat komt omdat de primitivo familie is van de Plavac Mali. Dit is een druif met een hele dunne schil. We kennen Kroatië om zijn niet al te warme klimaat. De dunne schil zorgt daarom voor een onregelmatige rijping. 

 

Ondanks dat de oorsprong ligt in Kroatië, is de primitivo druif wereldwijd populair. Zo heeft Amerika de zinfandel, dezelfde druif met een andere naam, waar de productie van deze druif verreweg het grootst is. De zinfandel beslaat meer dan helft van het totale aantal wijngaarden, wereldwijd. In Italië neemt de primitivo meer dan een derde voor zijn rekening. Ook in Tunesië, Australië en Chili vind je (families) van de primitivo druif. 

Een druif met een verhaal

Primitivo is niet zomaar een druif. Net als de Kroatische Plavac Mali heeft de primitivo een dunne schil. Hierdoor rijpt de primitivo sneller dan andere druivensoorten in de provincie Bari. In de achttiende eeuw was er een monnik. Deze monnik had een passie voor en ruime kennis voor planten. Hij was de eerste die zag dat deze druiven anders waren. Met dank aan de snelle rijping gaf de monnik de druivensoort zijn naam ‘primitivus’. In het Latijns ook ‘vroege rijping’ of ‘als eerste rijp’ genoemd. Het duurde niet lang voor de primitivo zijn weg vond naar Toronto en uiteindelijk Salento. Hier produceren ze de lekkerste primitivo Salento wijnen.

De primitivo Salento regio’s 

De productie van de primitivo Salento vindt plaats in Salento. Toch zijn er genoeg andere regio’s waar ze families van de primitivo druif verbouwen. 

 

Het Italiaanse Puglia

In Nederland staat deze regio bekend als Apulië. Bij uitstek is deze regio bekend om zijn primitivo wijnen. Het is daarnaast ook een prachtige omgeving, gelegen in de punt van de laars. Zo is Puglia een van de belangrijkste Italiaanse wijnstreken, met Salento als het kloppend hart. 

 

De zinfandel druif uit Californië 

Je hebt al gelezen dat de zinfandel dezelfde druif is als de primitivo. En begrijp ons niet verkeerd, Puglia is het geestelijk huis van deze druivensoort. Toch doet, met indrukwekkende oppervlaktes, de primitivo het beter in Californië. De zinfandel staat rijen dik aangeplant, om wereldwijd van te genieten. 

 

Belangrijke wijnregio’s in Californië zij Lodi en de North Coast. Lodi is de meest moderne wijnregio in de wereld. Hier vind je vele grote wijnnamen terug, maar de primitivo neemt het grootste deel in beslag. De Sonoma en Napa Valley in de Californische North Coast zijn ook beroemd om hun zinfandel wijnen met veel kleur en aroma.

 

https://www.vinify.nl/masseria-borgo-dei-trulli-primitivo-igp-salento